4 1/2 oz majerin / 250 gm butter
3 1/2 oz gula aising / 1 cawan
1 biji kuning telor
5 oz tepung ubi / 1 1/2 cawan
10 oz tepung gandum / 3 1/2 cawan
2 oz lemak sayur / spry / 1 sudu besar
1 sudu kecil esen vanila
INTI
1 biji putih telor
1 tin kelapa kering
3 oz gula halus / 1 cawan
1 sudu makan tepung gandum
1 cawan kismis hitam / biasa ( mama guna buah2an campuran )
ceri merah untuk hiasan ( mama guna green / red nib )
Paper cup secukupnya
Acuan patty tin
3 1/2 oz gula aising / 1 cawan
1 biji kuning telor
5 oz tepung ubi / 1 1/2 cawan
10 oz tepung gandum / 3 1/2 cawan
2 oz lemak sayur / spry / 1 sudu besar
1 sudu kecil esen vanila
INTI
1 biji putih telor
1 tin kelapa kering
3 oz gula halus / 1 cawan
1 sudu makan tepung gandum
1 cawan kismis hitam / biasa ( mama guna buah2an campuran )
ceri merah untuk hiasan ( mama guna green / red nib )
Paper cup secukupnya
Acuan patty tin
Cara-cara
- Pukul butter bersama gula aising sehingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor, spry dan esen vanila dan pukul lagi sehingga rata.
- Masukkan tepung ubi dan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di jari.
- Canai dan terap dengan acuan bunga lima kelopak.
- Susun paper cup dalam patty tin dan letak adunan yang telah di terap tadi.
- Masukkan inti.
- Keluarkan dari patty tin dan susun kedalam loyang.
- Bakar pada suhu 180'C sehingga masak. Bab ni mama tengok bahagian bawah dia dah perang baru mama keluarkan dari oven.
- ADUNAN INTI :
- Kelapa warnakan mengikut warna paper cup.
- Pukul putih telor bersama gula aising sehingga sebati.
- Masukkan semua bahan dan di gaul sehingga rata.
- cara2 nak menekan biskut kedalam papercup.
oleh: mama kastam tioman