Rabu, 10 September 2014

Resipi bebola tuna berintikan keju

Hidangan bebola umumnya memang digemari oleh semua golongan terutamanya kanak-kanak yang agak cerewet memilih makanan.

Bebola tuna yang diselitkan dengan inti keju didalamnya pastinya dapat membuka selera mereka untuk mencubanya.

Dengan resipi yang dipetik dari Vemale.com ini, pastinya anda dapat menghidangkannya kepada anak dan keluarga dengan mudah!

Bahan inti:

100 gram ikan tuna (direbuskan)
50 gram macaroni
1 sudu besar minyak sayur
1 sudu besar mentega (tidak bergaram)
½ ulas bawang besar (cincang halus)
2 ulas bawang putih (cincang halus)
100 ml yogurt 'plain'
1 sudu besar tepung gandum
25 gram keju parut
Garam & lada putih secukupnya
Keju yang mudah meleleh (potong dadu)

Lapisan luar:

1 biji telur (dipukul rata)
50 gram serbuk roti

Cara membuatnya:
  1. Rebus macaroni dengan 1 sudu besar minyak sayur sampai masak dan diasingkan.
  2. Cairkan mentega, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik baunya, kemudian masukkan macaroni, tepung gandum, yogurt, keju parut, garam dan lada putih, adun sehingga sebati dan angkat.
  3. Campurkan adunan macaroni dengan hirisan ikan tuna sehingga rata. Ambil 1 sudu besar adunan, letakkan keju di tengahnya, lalu buat bebola dengan bantuan lembaran plastik.
  4. Celupkan ke dalam telur, lalu disalutkan dengan serbuk roti dan goreng dengan minyak yang panas.
  5. Goreng sehingga garing, toskan minyak lebihan dan sedia untuk dihidangkan.
Tidak sulit bukan untuk membuatnya? Selamat mencuba!

sumber : https://my.entertainment.yahoo.com/