BAHAN A
- 1 kg daging lembu (dipotong kecil)
- 2 batang kulit kayu manis, 5 biji bunga cengkih, 5 biji bunga lawang, 5 biji buah pelaga
- 2 mangkuk air (tambah jika perlu)
- 1 inci halia, 3 ulas bawang putih, 1 biji bawang besar (ditumbuk sederhana halus)
- 1 sudu besar lada hitam, 1 sudu besar jintan manis, 1 sudu besar ketumbar, 1/2 sudu jintan putih (dikisar kering hingga halus)
- 1 mangkuk kecil air
- 2 sudu besar perencah sup adabi
- 4 biji ubi kentang (dikerat 4)
- garam & serbuk perasa
- daun bawang & daun sup (dihiris kasar)
- bawang goreng
- Minyak utk menumis
Cara-cara
- Masukkan Bahan A ke dalam periuk. Rebus daging menggunakan api sederhana sehingga daging betul2 empuk. Tambah air jika perlu. *lebihkan air supaya sup banyak.
- Panaskan minyak ke dalam kuali, tumis halia, bawang besar & bawang putih yg telah ditumbuk tadi. Kacau sehingga kekuningan.
- Sementara menunggu bawang garing. Satukan 4 rempah yg telah dikisar kering tadi bersama perencah sup dan air. Kacau hingga sebati. Apabila bawang kekuningan masukkan bancuhan rempah tadi ke dalam kuali. Kacau & sebatikan dengan bawang. Kacau selalu hingga pecah minyak.
- Masukkan kentang ke dalam periuk rebus daging tadi. biarkan lebih kurang 5-8 minit. Setelah daging empuk, masukkan semua bahan2 yg telah kita tumis tadi ke dalam periuk. Kacau sehingga sebati. Tunggu sehingga ubi kentang empuk.
- Perasakan dengan serbuk perasa & garam. Setelah masak, angkat sup & hiaskan dengan daun sup, daun bawang & bawang goreng.
- Sedia dimakan.. =)
oleh: Qaseh Leeyana