Bahan-bahan ( 7 orang makan )
- Bahan-bahan: 7 keping lamb yang telah dipotong betuk slice (boleh didapati kat Giant@Tesco Supermarket) Sedikit butter untuk memanggang hirisan lada benggala merah hirisan brokoli hirisan bunga kobis 1 sudu makan minyak masak 1 sudu teh garam 500m
- Bahan untuk sos: 1 botol sos lada hitam (180ml) 3 sudu makan sos cili thai life 2 sudu sos tomato 2 sudu makan sos tiram 3 ulas bawang putih diketuk garam secukup rasa gula secukup rasa sedikit perasa (kiub ikan bilis/ayam/aji/cukup rasa) sedikit air
Cara-cara
- Cara celur sayur: 1. Didihkan air bersama minyak masak & garam. 2. Masukkan brokoli, lada benggala merah & bunga kobis selama 2 minit, angkat, tos & ketepikan
- Cara membuat sos: 1. Masukkan semua bahan kedalam periuk, masak sehingga pekat. 2. sedia untuk dihidang dengan lamb chop.
- Cara membuat Lamb Chop: 1. Panggang Lamb atas Fry Pan dengan sedikit butter & dengan api yang perlahan. 2. Tutup dengan tudung periuk selama 10 minit supaya cepat masak. 3. Balikkan & biarkan sehingga kering/masak. 4. Apabila dah masak, tuangkan sedikit sos diatasnya, balikkan dan tuang sos lagi supaya serata. 5. Biarkan sekejap diatas api supaya sebati. 6. Sedia untuk dihidang. 7. Hidangkan bersama brokoli, kobis bunga & kentang goreng (letakkan sedikit sos cili thai diatasnya). 8. Siramkan sos diatas lamb tadi. Letakkan sedikit mayonis diatasnya. 6. Bolehlah makan....
oleh: ummiazilla