250g butter ~ suhu bilik
250g gula pasir
4 biji telur size M
1 1/2 sk parutan kulit oren
250 g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)
85 ml jus oren
Bahan untuk aising :
125g gula aising
5 sk jus oren
Cara-cara :
- Panaskan oven 170C. Sapu loyang 22cm dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.
- Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 4-5minit. Pecahkan telur, masukkan satu per satu. Masukkan parutan kulit oren. Pukul lagi hingga kembang.
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.
- Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min. Cucuk sebelum keluarkan dari oven. Jika kek belom masak dan permukaannya sudah keperangan, letakkan aluminium foil di atas kek supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar.
- Sejukkan kek sebentar di dalam loyang di atas wire rack. Kemudian baru sisipkan.
- Untuk membuat aising, campurkan gula aising dan jus oren ke dalam mangkuk dan kacau sehingga berkrim. Curahkan ke atas kek tadi dan boleh la dipotong dan dinikmati.
Selamat mencuba ^_^
Sumber : Hana Memories
Sumber : Hana Memories