Bahan-bahan ( 14 biji )
- Bahan utk adunan roti
- 500gm tepung roti
- 15gm yis kering
- 20gm tepung susu
- 10gm bread improver
- 50gm gula
- 25gm butter
- 10gm garam
- Bahan utk topping
- bawang cincang
- lada banggala merah + hijau
- sos thai
- Sosej
- Cendawan butang
- keju mozzarella
- Mayonis
Cara-cara
- cara membuat roti : masukkan semua bahan kecuali butter dan garam kedalam bread maker... uli sebati.. kemudian masukkan butter dan garam.. uli lagi sehingga licin dan tidak melekat pada bowl penguli..
- rehatkan doh roti selama 40- 60 minit.. atau sehingga doh naik 2 kali ganda..
- tekan2 doh utk membuang udara di dalam doh roti..
- agih2kan doh kepada 40gm setiap satu doh.. leperkan doh kedalam bekas aluminium mini berbentuk bulat..
- biarkan doh selama 40 minit.. kemudian cucuk permukaan doh dengan garfu.. bakar pada suhu 150'c selama 15 minit...
- setelah masak... biarkan sejuk dan kemudian hias atas doh tadi dengan topping yang disediakan..
- boleh juga menggunakan sardin atau tuna.. sedap...
- boleh tambah nenas utk tuna hawaian.
oleh: lipstick