Resepi:
1 paket laksa direbus hingga lembut ( saya guna Laksa Bihun Mak Siti yang kecil tu)
Bahan2 sampingan:
Timun-di hiris nipis
Pucuk gajus
Taugeh
Telur rebus
Limau kasturi
Cili padi
Bahan2 untuk kuah:
1 kilo ikan selayang/sardin-direbus, diambil isinya sahaja dan dikisar sedikit
2 cawan santan
3 cawan air rebusan ikan
2-3 sudu besar serbuk kari ikan
1 batang bunga kantan
2 sudu besar serbuk kari-bancuh dengan sedikit air
2 tangkai daun kesum
3 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
3 ulas bawang merah-dimayang
1 ulas bawang putih
Daun kari
Sedikit minyak untuk menumis
Cara2:
1 paket laksa direbus hingga lembut ( saya guna Laksa Bihun Mak Siti yang kecil tu)
Bahan2 sampingan:
Timun-di hiris nipis
Pucuk gajus
Taugeh
Telur rebus
Limau kasturi
Cili padi
Bahan2 untuk kuah:
1 kilo ikan selayang/sardin-direbus, diambil isinya sahaja dan dikisar sedikit
2 cawan santan
3 cawan air rebusan ikan
2-3 sudu besar serbuk kari ikan
1 batang bunga kantan
2 sudu besar serbuk kari-bancuh dengan sedikit air
2 tangkai daun kesum
3 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
3 ulas bawang merah-dimayang
1 ulas bawang putih
Daun kari
Sedikit minyak untuk menumis
Cara2:
- Panaskan minyak, tumis bawang merah , bawang putih dan daun kari hingga layu.
- Masukkan pes serbuk kari ..tumis hingga pecah minyak..api jangan kuat tau...
- Masukkan isi ikan, air rebusan dan santan.
- Masukkan asam gelugor, daun kesom dan bunga kantan..
- Masak kuah hingga mendidih. Tambah air jika kuah terlalu pekat.
- Perasakan dengan garam dan gula...rasa dan jika ok boleh tutup api..dan sedia dihidangkan..selamat mencuba..
sumber : http://resepimingguini.blogspot.com/