mudah, ringkas, cepat dan sedap....
Bahan-bahan ( 5 orang makan )
Bahan A
Daging kambing secukupnya ( di potong kecil )
2 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1/2 inci halia
** semua bahan A di hiris halus
Bahan B
4 batang serai
1 inci halia
5 biji bawang merah
7 biji bawang putih
1 inci kunyit
3 sudu besar rempah kurma
** semua bahan B di kisar
Bahan C
4 biji buah keras
2 sudu kecil biji ketumbar
2 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil biji lada hitam (sukatan ikut kepedasan masing2 ye)
** kesemua bahan di atas hendaklah di sangai (di goreng tanpa minyak) dan di tumbuk halus
7 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
2 batang kayu manis
7 biji bunga cengkih
minyak untuk menumis
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Panaskan minyak, tumiskan bahan A hingga naik bau dan masukkan daging kambing. Tunggu sampai daging kambing bertukar warna. macam separuh masak gituh.
- Bila daging kambeng tersebut dah separuh masak, masukkan air secukupnya.
- Di kuali lain, tumiskan bahan B hingga naik bau dan masukkan kesemua bahan C. Tumiskan hingga pecah minyak.
- Selepas ini barulah masukkan rempah ratus yang ditumis tuh ke dalam sup kambing tadi dan kacau. Masak hingga daging kambing tu empuk dan lembut. Perasakan garam dan gula. Dah siap..
-
boleh hidangkan bersama nasi impit/bihun serta pelengkap soto yang lain seperti :-
~ begedil daging
~ daun sup
~ daun bawang
~ kacang tanah goreng
~ suhun goreng
~ kicap cili
~ bawang goreng
~ taugeh.
oleh: ez_2901