Ahad, 31 Ogos 2014

Nasi Mentega Iran

Bahan-Bahan:

2 cawan beras basmati dibilas air.
8 cawan air.
1 biji kentang yang besar, di potong kulit dan di hiris tipis.
1¼ sudu teh garam.
¼ sudu teh gula.
6 sudu besar mentega yang dicairkan.
¼ teh kas-kas (saffron), direndam dgn 2 sudu teh air panas.

Cara:

Masukkan beras, air dan 1 sudu teh garam didalam saucepan dan masak atas api yang sedang. Bila mendidih, tutup dan biarkan mendidih selama 8 minit. Kacau beberapa kali. Pisahkan air dengan nasi setengah masak tadi. Sementara itu, campurkan kas-kas, gula, 4 sudu besar mentega dan sisa garam didalam periuk casserole. Campurkan hirisan kentang dan gaulkan semuanya. Rapikan kentang untuk memenuhi dasar periuk casserole tadi. Campurkan nasi di atas kentang dan tuang sisa mentega keliling nasi. Bakar nasi didalam ketuhar setinggi panas 180 darjah Celsius selama 50 minit.

Cadangan Hidangan:

Tuang nasi di atas piring besar atau dulang kecil. Aturkan kentang diatas nasi. Taburkan daun pudina diatas kentang. Dikeliling nasi boleh aturkan hidangan daging atau dalca sayur mengikut cita rasa.

Tambahan:

Nasinya cukup untuk 6 orang. Sedap dihidangkan degan lauk kari, daging masak merah atau dalca sayur. Sila cuba.

Kiriman: Adli