BAHAN NASI
- 500 gram beras (basuh dan toskan)
- 1 inci halia (mayang halus)
- 2 ulas bawang putih (mayang halus)
- 2 ulas bawang merah (mayang halus)
- 2 cawan santan pekat
- 1/2 cawan stock ayam maggi
- Garam, gula dan MSG secukup rasa
- Air rebusan ayam secukupnya utk masak nasi
- 3 sudu besar marjerin
- 2 helai daun pandan (simpulkan)
BAHAN AYAM
- 1 ekor ayam (potong 8)
- 4 ulas bawang merah (kisar)
- 4 ulas bawang putih (kisar)
- 1 inci halia (kisar)
- 2 ketul kiub ayam maggi
- 2 ulas bawang merah (mayang)
- 2 ulas bawang putih (mayang)
- 1 inci halia (mayang)
- 5 sudu besar sos tiram
- 5 sudu besar kicap pekat
- 5 sudu besar sos cili
- Air, minyak utk menumis, garam, gula dan MSG secukupnya
BAHAN ACAR
- 1 biji timun (buang empulur & potong nipis tanpa membuang kulitnya)
- 1 batang lobak merah ( potong lidi)
- 2 ulas bawang merah (mayang)
- 2 ulas bawang putih (mayang)
- 1/2 inci halia (mayang)
- 1/2 cawan gula
- 1/4 cawan cuka
- Garam secukup rasa
BAHAN SOS
- 1 cawan sos cili
- 2 ulas bawang putih (cincang)
- 1/2 inci halia (mayang halus)
- 1/2 cawan air
- Gula secukup rasa
BAHAN KICAP
- 1/2 cawan kicap manis
- 1/2 cawan kicap masin
- 1/2 cawan air
- 5 biji cili padi (belah 2)
Cara-cara
- Panaskan marjerin.Tumiskan halia, bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.Masukkan beras.Gorengkan seketika.Masukkan pula stock ayam maggi, garam, gula dan MSG.Kacau sebati.Padamkan api.Pindahkan bahan-bahan ini ke dalam periuk nasi.Masukkan santan dan air rebusan ayam serta daun pandan.Masak nasi seperti biasa.
- Panaskan minyak dalam periuk.Tumis bahan yang dimayang hingga wangi.Masukkan air, kiub ayam dan ayam.Masak hingga ayam masak dan air tinggal 1/2 dari asal.Angkat ayam dan toskan airnya.Biarkan sejuk sebentar ayam tadi. NOTE : air rebusan ayam ini boleh di buat sup dan memasak nasi.Utk sup cuma perlu tambahkan garam.
- Gaulkan ayam, yang telah sejuk dengan bahan selebihnya utk ayam.Perapkan selama 30 minit.Kemudian anda boleh pilih sama ada mahu goreng atau kukus ayam tadi.
- Rendam timun, lobak merah, halia, bawang merah dan bawang putih di dalam air cuka selama 1 jam.Kemudian masukkan gula.Rendam kira-kira 2 jam lagi.(seeloknya buat acar ini dahulu).Kemudian toskan airnya hingga tersejat. NOTE : Acar ini boleh disimpan selama sebulan di dalam peti sejuk.
- Masak kesemua bahan sos hingga sedikit pekat.
- Masak bahan kicap hingga sedikit pekat.
- Hidangkan nasi bersama ayam, acar, sos dan kicap dan sup.
oleh: Delila