Resepi Udang Lada Hitam
Bahan-bahan :
200 gram udang segar - bersihkan tanpa buang kulit
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu garam
100 gram tepung gandum
Minyak masak untuk goreng & menumis
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar - potong dadu
2 tangkai daun bawang - potong 1 inci
1 biji lada benggala - potong dadu
2 sudu sos lada hitam
1 sudu serbuk lada hitam
Sedikit jus limau nipis
Cara Penyediaan:
-
Panaskan minyak dalam kuali untuk goreng udang.
-
Lumur udang dengan serbuk kunyit dan garam hingga mesra. Kemudian
golek-golekkan pada tepung gandum dan masukkan ke dalam kuali. Goreng
hingga udang berubah warna, angkat dan ketepikan.
-
Tumbuk bawang merah bersama bawang putih dan halia hingga lumat.
-
Panaskan sedikit minyak untuk menumis. Tumis bahan yang telah ditumbuk
hingga naik bau. Masukkan bawang merah dan tumis hingga kuning keemasan.
-
Masukkan lada benggala, daun bawang, serbuk lada hitam dan sos lada hitam. Kacau hingga mesra.
-
Masukkan udang yang telah digoreng dan kacau hingga mesra. Tutup api dan perasakan dengan perahan limau nipis.
Sedia untuk dihidangkan.
sumber : http://www.resepi4u.com/