Rabu, 27 Ogos 2014

Kek Sarang Semut

Bahan-bahan:
  • 125 gm butter
  • 4 biji telur >Hasue guna 5 biji telur
  • 1/4 cwn susu pekat manis
  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 cwn air>saya guna 1 1/2 cawan 
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat
  • Hasue tambah esen vanila
Cara-cara:
  1. Cairkan butter dan biarkan sejuk.
  2. Goreng gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air.kacau sehingga sebati dan cair,biarkan sejuk.
  3. Masukkan butter cair,tepung gandum (yang diayak bersama dengan soda bikarbonat) dan gula hangus ke dalam adunan telur.
  4. Kacau sebati dan tapiskan.
  5. Peram selama 3-4 jam (lagi lama lagi elok untuk menghasilkan lubang-lubang yang lebih banyak)
  6. Bakar dalam oven yang dah dipanaskan 170-180C lebih kurang 40-45 minit atau sehingga masak.
* perlu berhati-hati masa menuang air ke dalam gula yang tengah panas dan nasa mengacaunya ya..bubbling tu boleh mencederakan kalau tak berhati-hati.

sumber : http://dilaella.blogspot.com/