BAHAN-BAHANNYA
1.2 kg ketam bunga (bersepit biru)
1 biji nenas madu saiz sederhana
3 batang serai
2 helai daun kunyit
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1/2 inci belacan
1 inci kunyit hidup
3 biji cili merah
15 bij cili padi
1 camca besar ikan bilis, rendam dan toskan
CARA MEMBUATNYA
- Ketam dibuang kulit kerasnya, kerat 2 setiap sekor jika ketam bersaiz besar, ketuk sepitnya. Kaki2 kecilnya dikerat sedikit. Cuci bersih dan toskan. Nenas dikupas kemudian hiris kasar, ketepikan.
- Masukkan ketam dalam periuk bersama serai titik, asam gelugor dan bahan kisar halus, gaul rata dan masak hingga ketam berubah warna. Tuang santan cair, kacau dan biar mendidih, jika perlu tambah sedikit air.
- Masukkan nenas dan masak sekejap. Tuang pati santan, masukkan daun kunyit dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...
sumber : http://www.tiffinbiru.com/