Bahan-Bahan:
225 gm beras Basmathi
2 camca besar minyak sapi
3 camca besar cili giling
1 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit
Garam secukupnya
450 ml santan, daripada setengah biji kelapa
2 camca besar kerisik
4 cm lengkuas-dikisar halus
6 biji bawang merah-dikisar halus
3 ulas bawang putih-dikisar halus
2 cm halia-dikisar halus
1 batang serai-dikisar halus
Cara:
Beras dicuci dan direndam 20 minit baru disejat. Ketepikan. Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Tumis bahan-bahan dikisar halus hingga wangi. Masukkan serai dan cili. kacau rata 2-3 minit. Masukkan daun kunyit, garam dan santan. kacau lagi hingga air mendidih. Pastikan api perlahan. Akhir sekali masukkan kerisik dan beras. Kacau nasi sekali-sekala hingga air kering. Tutup periuk dan kecilkan api serta biar hingga nasi betul-betul masak.
Sumber: Majalah Sajian Jelita Bil :43
225 gm beras Basmathi
2 camca besar minyak sapi
3 camca besar cili giling
1 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit
Garam secukupnya
450 ml santan, daripada setengah biji kelapa
2 camca besar kerisik
4 cm lengkuas-dikisar halus
6 biji bawang merah-dikisar halus
3 ulas bawang putih-dikisar halus
2 cm halia-dikisar halus
1 batang serai-dikisar halus
Cara:
Beras dicuci dan direndam 20 minit baru disejat. Ketepikan. Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Tumis bahan-bahan dikisar halus hingga wangi. Masukkan serai dan cili. kacau rata 2-3 minit. Masukkan daun kunyit, garam dan santan. kacau lagi hingga air mendidih. Pastikan api perlahan. Akhir sekali masukkan kerisik dan beras. Kacau nasi sekali-sekala hingga air kering. Tutup periuk dan kecilkan api serta biar hingga nasi betul-betul masak.
Sumber: Majalah Sajian Jelita Bil :43