Bahan-bahan
- 1 kg sotong besar - cuci,potong bulat 1cm tebal & tos kan atas penapis.
- 7 ulas bawang putih - ditumbuk*, 2 sudu mkn rempah kari ikan* & 1/2 sudu mkn garam*
- 2 cawan tepung jagung, 1 cawan tepung beras, 4 sudu makan rempah kari ikan & 1 sudu teh garam - semua dimasukkan dlm bekas bertutup lalu digoncang2 supaya bercampurata.
- 2 biji telur dikacau ringan & minyak utk mnggoreng terendam.
Cara-cara
- gaul sotong yg tlh dihiris bulat bersama bahan2bertanda* - ketepikan.
- pastu, celup sotong satu persatu dlm telur & terus golekkan dgn tepung campuran tadi.paling senang, goncang je bekas bertutup tu supaya tepung menyaluti sotong dgn rata.
- seterusnya goreng lah sehingga keperangan. jangan goreng terlalu garing nanti sotong akn jadi liat.
- campuran tepung tu jika berlebih, blehlah dibungkus dlm plastik & disimpan dlm esbok. bleh diguna lain kali..
oleh: kakbesah