Bahan A
3/4 cup tepung gandum
3/4 cup tepung naik sendiri
1/4 cup tepung jagung
1 tsp baking powder
1 tsp garam (kalau guna minyak)
Bahan B
3/4 hingga 1 cup pisang dilecek (agak-agak 3 biji pisang sederhana besar)
3/4 cup minyak/ mentega dicairkan
Bahan C
1/2 cup gula perang
1/2 cup gula pasir
3 biji telur
1 tsp esen vanila
1 cup cip coklat
Cara-cara
- Ayak bersama semua bahan A. Gaul rata.
- Lecek pisang (bahan B). Ketepikan.
- Pukul semua bahan C menggunakan mixer hingga berbuih.
- Masukkan bahan A yang telah diayak sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati.
- Campurkan bahan B satu persatu. Pukul lagi.
- Sekarang masuk pulak semua cip coklat. Jangan pukul dah. Gaul je.
- Isikan dalam muffin cups 3/4 penuh. Bakar pada suhu 170 celcius, selama 1/2 jam. Kalau nak lebih garing, bolehlah bakar lagi lama.
- Selamat mencuba!
- **Boleh jugak buat sebagai kek pisang. Bakar dalam loyang instead of muffin cups.**
oleh: humaira'