Bahan Utama:
Beras dibasuh dan ditos air secukupnya.
Ayam dipotong ketul.
Bahan-bahan A:
Jintan manis }
Jintan putih } digoreng dan dikisar
Rempah biji (ketumbar) }
Bahan-bahan B:
Cili padi
Daun ketumbar
Susu cair
Garam secukupnya
Sedikit pewarna kuning
Bahan-bahan C:
Bawang putih }
Bawang besar } dipotong
Sedikit halia }
Penyediaan:
Beras dibasuh dan ditos air secukupnya.
Ayam dipotong ketul.
Bahan-bahan A:
Jintan manis }
Jintan putih } digoreng dan dikisar
Rempah biji (ketumbar) }
Bahan-bahan B:
Cili padi
Daun ketumbar
Susu cair
Garam secukupnya
Sedikit pewarna kuning
Bahan-bahan C:
Bawang putih }
Bawang besar } dipotong
Sedikit halia }
Penyediaan:
- Panaskan minyak sapi. Tumis bahan C. Bila telah wangi, masukkan air, bahan A dan B hingga mendidih. Kemudian masukkan ayam. Biarkan sehingga ayam masak.
- Angkat ayam yang telah masak dan letakkan di bekas berasingan.
- Tambahkan lagi air secukupnya dan biarkannya ia mendidih. Kemudian masukkan beras.
- Bila nasi telah kering, dibalik-balikkan dan kemudian masukkan ayam tadi dan ditutup sampai nasi masak.