Khamis, 28 Ogos 2014

Nasi Beriani Ayam Ala Thai

Bahan Utama:
Beras dibasuh dan ditos air secukupnya.
Ayam dipotong ketul.

Bahan-bahan A:
Jintan manis }
Jintan putih } digoreng dan dikisar
Rempah biji (ketumbar) }

Bahan-bahan B:
Cili padi
Daun ketumbar
Susu cair
Garam secukupnya
Sedikit pewarna kuning

Bahan-bahan C:
Bawang putih }
Bawang besar } dipotong
Sedikit halia }

Penyediaan:
  • Panaskan minyak sapi. Tumis bahan C. Bila telah wangi, masukkan air, bahan A dan B hingga mendidih. Kemudian masukkan ayam. Biarkan sehingga ayam masak.
  • Angkat ayam yang telah masak dan letakkan di bekas berasingan.
  • Tambahkan lagi air secukupnya dan biarkannya ia mendidih. Kemudian masukkan beras.
  • Bila nasi telah kering, dibalik-balikkan dan kemudian masukkan ayam tadi dan ditutup sampai nasi masak.
sumber : http://sajiandapurbonda.blogspot.com/