Ahad, 18 Mei 2014

Ayam Masak Asam Kicap

Bahannya
  • 5-6 ketul ayam (gaul garam+serbuk kunyit+serbuk bwg putih)
  • 1 biji bwg besar yg warna kuning ] dimayam
  • 3 ulas bwg putih ] diketuk
  • 2 s/b lada kisar
  • 2 s/b bwg kisar
  • 1 s/b halia kisar
  • 1/2 cwn air asam jawa
  • 2-3 s/b kicap manis
  • 1 s/b sos tiram
  • 1 s/b kicap masin
Caranya
  1. Goreng ayam setengah masak, ketepikan.
  2. Tumis bwg besar bersama bwg putih sehingga naik bau. Masuk sos tiram dan cili kisar, goreng rata.
  3. Masuk kicap dan diikuti air asam jawa.
  4. Masukkan ayam dan goreng hingga kuah pekat. Perasa garam. [hati2 ya ayam tu dah masin]
  5. Siap. Simple kan.