Sumber : Cik Mat & Kak Ummi Kuantan
BAHAN-BAHANNYA :
CARA MEMBUATNYA :
Sumber : Cik Ani
Bahannya
BAHAN-BAHANNYA :
- 500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toska
- 1 liter air
- 3 helai daun pandan, disimpul
- 1 biji bawang besar, hiris nipis
- 2 ulas bawang putih, cincang
- 1 1/2 inci halia, dihiris nipis
- 1 kiub ayam "Maggi"
- 1/4 camca teh serbuk kunyit
- Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :
- Cairkan
mentega dalam kuali, tumis bawang besar, halia, bawang putih dan
daun pandan hingga harum. Masukkan beras dan goreng sekejap beras
tadi bersama bahan2 tumis.
- Alihkan
bahan no. 1 ke dalam rice cooker. Hancurkan kiub pati ayam, kacau
rata dan tambah sedikit garam, kacau lagi. Masak seperti kita
memasak nasi biasa.
- Bila
dah masak, gaul dengan chop stick, cukup 3 - 4 kali saja
dibalik2kan nasi tadi untuk mengelakkan beras patah2. Biar nasi tanak.
- Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidang, jika suka... (tak sempat nak cari-malas noi nak g pasar hujan2 nih)
Ayam Masak Merah
Sumber : Cik Ani
Bahannya
- 1 inci halia
- 4 ulas bwg putih
- 3-4 helai daun pandan
- 3-4 s/b lada kisar bergantung
- 2-4 s/b bwg kisar
- 3 s/b sos tomato
- sebesar ibu jari belacan
- gula/nisan secukupnya
- garam secukupnya
- 1 kg ayam (digoreng garam + kunyit 1/2 msk)
- Tumis halia, bwg putih dan daun pandan hgg naik bau.
- Masukkan lada kisar, tumis hgg garing. (kalu tak garing katenye sakit perut)
- Masukkan pula bwg kisar, goreng hgg sebati.
- Masukkan sos tomato, gaul rata dan diikuti sedikit belacan, gula dan ayam.
- Perasa garamnye siap.