Selasa, 20 Mei 2014

Nasi Halia & Ayam Masak Merah

Sumber : Cik Mat & Kak Ummi Kuantan

BAHAN-BAHANNYA :


  • 500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toska
  • 1 liter air
  • 3 helai daun pandan, disimpul
  • 1 biji bawang besar, hiris nipis
  • 2 ulas bawang putih, cincang
  • 1 1/2 inci halia, dihiris nipis
  • 1 kiub ayam "Maggi"
  • 1/4 camca teh serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :

  1. Cairkan mentega dalam kuali, tumis bawang besar, halia, bawang putih dan daun pandan hingga harum. Masukkan beras dan goreng sekejap beras tadi bersama bahan2 tumis.
  2. Alihkan bahan no. 1 ke dalam rice cooker. Hancurkan kiub pati ayam, kacau rata dan tambah sedikit garam, kacau lagi. Masak seperti kita memasak nasi biasa.
  3. Bila dah masak, gaul dengan chop stick, cukup 3 - 4 kali saja dibalik2kan nasi tadi untuk mengelakkan beras patah2. Biar nasi tanak.
  4. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidang, jika suka... (tak sempat nak cari-malas noi nak g pasar hujan2 nih)

Ayam Masak Merah


Sumber : Cik Ani

Bahannya
  • 1 inci halia
  • 4 ulas bwg putih
  • 3-4 helai daun pandan
  • 3-4 s/b lada kisar bergantung
  • 2-4 s/b bwg kisar
  • 3 s/b sos tomato
  • sebesar ibu jari belacan
  • gula/nisan secukupnya
  • garam secukupnya
  • 1 kg ayam (digoreng garam + kunyit 1/2 msk)
Caranya
  1. Tumis halia, bwg putih dan daun pandan hgg naik bau.
  2. Masukkan lada kisar, tumis hgg garing. (kalu tak garing katenye sakit perut)
  3. Masukkan pula bwg kisar, goreng hgg sebati.
  4. Masukkan sos tomato, gaul rata dan diikuti sedikit belacan, gula dan ayam.
  5. Perasa garamnye siap.