Khamis, 22 Mei 2014

Vietnamese Spicy Lemongrass Chicken

Bahan-bahan ;
  • 3 keping isi ayam, potong saiz kecil2- hana goreng dulu ngan garam n kunyit.nih kite ikut cara akak hana gak
  • 3sb gula
  • 2sb minyak masak
  • 3sb sos ikan
  • 3btg serai - ketuk 
  • 1sb cuka
  • 1sb sos tiram
  • 1bj bawang besar - potong dadu
  • lada merah & lada hijau - potong menyerong -kite guna cili padi 3 biji potong 2

Cara-cara ;
  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap.
  3. Masukkan ayam & bawang.
  4. Lepas 5minit masukkan serai & lada.
  5. Perlahankan api & masuk bahan2 lain & gaul biar sekata.
  6. Jika kering masukkan sedikit air.
  7. Rasa & adjust apa2 yg terkurang.
  8. Hidang panas2 dgn nasi putih.