Bahan-bahan:
2 rumpun batang keladi serta isinya
5 keping tulang ikan kering
10 tangkai cili api – ditumbuk
1 ulas bawang kecil - dihiris
3 cawan santan yang tidak terlalu pekat
Garam secukup rasa
Sedikit kunyit - ditumbuk
1 batang serai – dititik
5 keping tulang ikan kering
10 tangkai cili api – ditumbuk
1 ulas bawang kecil - dihiris
3 cawan santan yang tidak terlalu pekat
Garam secukup rasa
Sedikit kunyit - ditumbuk
1 batang serai – dititik
Cara menyediakan:
- Siang keladi, bersihkan dan celur hingga isi keladi separuh empuk.
- Angkat dan tuskan airnya.
- Masukkan ikan kering, cili api, bawang hiris, serai, kunyit, santan dan garam di dalam periuk.
- Biar ia menggelegak sambil dikacau supaya kuah tidak pecah minyak.
- Masukkan batang keladi yang telah dicelur tadi.
- Biarkan ia mendidih sekejap.
- Bolehlah diangkat dan hidangkan bersama nasi panas.
Written by Norimy Aimi