Rabu, 21 Mei 2014

Satey Ayam

Sumber : Blog Akak Hana asal...kena pi sekodeng sane lah ya... ;)

Bahan-bahan
  • 1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
  • 150 g gula pasir
  • 100 g gula merah
  • 100 g madu,
  • 2 sk garam
Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
  • 3 sb ketumbar biji - sangar
  • 2 sk jintan halus - sangar
  • 1 sb lada sulah biji
  • 6 ulas bawang putih
  • hana tambah bwg merah
  • 1/2 jari halia
  • 2 hiris lengkuas
  • 4 batang serai - hiris
  • 1/2 jari kunyit hidup
Cara-cara
  1. Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
  2. Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
  3. Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang
Sumber : Blog SL

Bahan
  • 1 cawan kacang tanah ~~ digoreng tanpa minyak hingga garing dengan api perlahan 
  • 1 cawan air asam jawa
  • 1 sudu makan gula merah
  • sedikit garam
  • segenggam lada kering **
  • 3 labu bawang merah **
  • 2 ulas bawang putih **
  • 2 batang serai **
  • 1" lengkuas **
  • 1" halia **
  • 1" belacan / udang kering **

Cara membuatnya:
  1. kisar kacang tanah separuh halus.. separuh lagi kisar kasar
  2. kisar bahan yang bertanda **
  3. panaskan minyak dalam kuali.. tumis bahan kisar hingga naik bau..
  4. masuk air asam jawa, garam dan gula.
  5. biar mendidih.. kemudian masukkan kacang yang di kisar tadi.
  6. biarkan hingga pecah minyak. gaul sekali sekala.. kang hangus kuah kacang tu..
  7. kalau pekat.. tambah sedikit air..