Sumber : Blog Akak Hana asal...kena pi sekodeng sane lah ya... ;)
Bahan-bahan
- 1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
- 150 g gula pasir
- 100 g gula merah
- 100 g madu,
- 2 sk garam
Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
Cara-cara- 3 sb ketumbar biji - sangar
- 2 sk jintan halus - sangar
- 1 sb lada sulah biji
- 6 ulas bawang putih
- hana tambah bwg merah
- 1/2 jari halia
- 2 hiris lengkuas
- 4 batang serai - hiris
- 1/2 jari kunyit hidup
- Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
- Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
- Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang
- 1 cawan kacang tanah ~~ digoreng tanpa minyak hingga garing dengan api perlahan
- 1 cawan air asam jawa
- 1 sudu makan gula merah
- sedikit garam
- segenggam lada kering **
- 3 labu bawang merah **
- 2 ulas bawang putih **
- 2 batang serai **
- 1" lengkuas **
- 1" halia **
- 1" belacan / udang kering **
Cara membuatnya:
- kisar kacang tanah separuh halus.. separuh lagi kisar kasar
- kisar bahan yang bertanda **
- panaskan minyak dalam kuali.. tumis bahan kisar hingga naik bau..
- masuk air asam jawa, garam dan gula.
- biar mendidih.. kemudian masukkan kacang yang di kisar tadi.
- biarkan hingga pecah minyak. gaul sekali sekala.. kang hangus kuah kacang tu..
- kalau pekat.. tambah sedikit air..