(* Resipi oleh Chef Azli Razali)
1 ½ biji santan
18 tangkai cili padi – ditumbuk
3 sm kunyit hidup – ditumbuk
2 batang serai – diketuk
150 gm belimbing buluh
Garam secukup rasa
Bahan-bahan:
1.2 kg daging lembu1 ½ biji santan
18 tangkai cili padi – ditumbuk
3 sm kunyit hidup – ditumbuk
2 batang serai – diketuk
150 gm belimbing buluh
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
- Mula-mula sediakan daging salai. Lumur rata daging dengan garam halus.
- Selepas itu, salai atas api atau bakar dalam ketuhar pembakar.
- Sementara menantikan daging salai masak, bolehlah sediakan rencah untuk kuah masak lomak.
- Ambil periuk dan campurkan kesemua bahan, kecuali belimbing buluh.
- Bolehlah masukkan daging salai yang sudah masak tadi.
- Didihkan sambil dikacau selalu di atas api yang sederhana.
- Apabila kuah mendidih, masukkan belimbing buluh.
- Bubuh garam secukup rasa.
- Masak sehingga belimbing buluh lembut dan kuah menjadi agak pekat.
- Bolehlah diangkat dan hidangkan bersama nasi putih.