Selasa, 27 Mei 2014

Ayam Panggang Percik

Sumber : Shima UK asal Mamanya
dipetik dari : http://shshada.blogspot.com/

Bahannya

  • 1 ekor ayam ( i guna anak ayam saiz kecil) - belah 2 kalau suke
  • 3 ulas bwg putih - tumbuk
  • 1 inchi halia - tumbuk
  • garam
** gaul bahan2 tumbuk bersama ayam perap seketika & bakar dlm oven sampai 3/4 masak
Bahan Percik
  • 5 ulas bwg merah - kisar
  • 2 ulas bwg putih - kisar
  • 1 inchi halia - kisar
  • 2 inchi kunyit hidup - kisar
  • 1 inchi lengkuas - kisar
  • 2-3 btg serai - kisar
  • cili kisar
  • air asam jawa
  • santan pekat
  • garamgula perang
  • pati ayam (optional)
  • nampla (optional)
Caranya
  1. Panaskan minyak agak byk, goreng cili kisar sampai garing...
  2. Buh bhn2 kisar, tumis sampai naik minyak...
  3. Masukkan santan, air asam, garam & gula perang...adjust rasa
  4. Buh nampla & pati ayam..masak atas api perlahan sampai pekat & naik minyak..
  5. Tuangkan beberapa senduk kuah percik ke atas ayam...golekkan2 bg rata..bakar lg sampai ayam keperang2an..