Sumber : Shima UK asal Mamanya
dipetik dari : http://shshada.blogspot.com/
dipetik dari : http://shshada.blogspot.com/
Bahannya
- 1 ekor ayam ( i guna anak ayam saiz kecil) - belah 2 kalau suke
- 3 ulas bwg putih - tumbuk
- 1 inchi halia - tumbuk
- garam
Bahan Percik
- 5 ulas bwg merah - kisar
- 2 ulas bwg putih - kisar
- 1 inchi halia - kisar
- 2 inchi kunyit hidup - kisar
- 1 inchi lengkuas - kisar
- 2-3 btg serai - kisar
- cili kisar
- air asam jawa
- santan pekat
- garamgula perang
- pati ayam (optional)
- nampla (optional)
Caranya
- Panaskan minyak agak byk, goreng cili kisar sampai garing...
- Buh bhn2 kisar, tumis sampai naik minyak...
- Masukkan santan, air asam, garam & gula perang...adjust rasa
- Buh nampla & pati ayam..masak atas api perlahan sampai pekat & naik minyak..
- Tuangkan beberapa senduk kuah percik ke atas ayam...golekkan2 bg rata..bakar lg sampai ayam keperang2an..