Kari Ayam Black Pepper
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 500g - 800g ayam (potong kecil)
- 1 labu bawang besar (chopped)
- 2 tomato (chopped)
- 4 ulas bawang putih & 2 inci halia (blend bersama)
- 1 sudu besar Serbuk Cili (saya guna Baba's)
- 1 sudu besar Serbuk Ketumbar
- 2 sudu besar serbuk black pepper (boleh di tumbuk sendiri)
- 1 sudu besar jus limau (saya guna limau nipis)
- 1 inci kayu manis
- 3 batang bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 1 helai Bay leaf (daun biryani)
- 1 sudu kecil jintan putih (jintan besar)
- 1 tangkai daun kari
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1/4 cawan air
- Garam - Secukup rasa
- Daun Ketumbar - 1 gengam
Cara-cara
-
Perap ayam bersama serbuk cili, bawang putih & halia
yang diblend, serbuk kunyit dan 1 sudu kecil garam selama 30 minit.
-
Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali dan tumis
rempah ratus - kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bay leaf dan
jintan besar. Pastikan rempah ratus yg ditumis tidak hangit.
-
Kemudian masukkan hirisan bawang besar dan tumis
sehingga tekstur bawang lembut. Masukkan daun kari dan gaul bersama.
-
Masukkan tomato yg dicincang kecil, masak sehingaa
tomato hancur dan sebati bersama bawang yg ditumis. Pastikan guna api yg
kecil semasa menumis.
-
Once tomato telah hancur, masukkan serbuk ketumbar dan
gaul sebati. Kemudian masukkan 1/4 cawan air kedalam masala.
-
Gaul bersama. Tutup periuk dan masak dalam api yg sedang selama 3 - 5 minit.
-
Bukak tutup periuk, pastikan minyak naik atas permukaan. Jika tidak, masak lagi dalam 1-2 minit lagi.
-
Masukkan ayam yang diperap kedalam masala. Gaul sebati.
Anda akan nampak moisture dari ayam akan sebati dengan kuah masala.
Masukkan garam.
-
Tutup periuk dan masak ayam dalam 8-10 minit mengunakan api sedang.
-
Bukak tutup periuk, pastikan ayam telah masak
sepenuhnya. Jika tidak, masak lagi dalam 2-3 minit (tak perlu tutup
periuk).
-
Once ayam sudah masak sepenuhnya, masukkan serbuk black pepper dan gaul sampai sebati.
-
Tutup api dan masukkan jus limau nipis dan gaul rata.
-
Hias dengan daun ketumbar sebelum dihidangkan.