BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram tepung sagu ubi
200 gram tepung sagu rumbia (boleh beli dikedai menjual bahan2 kek)
3 helai daun pandan, cuci dan lap kering
175 gram gula aising, diayak
3 kuning telur gred A
100 ml pati santan (perah tanpa air @ guna santan kotak)
Sedikit santan extra, jika perlu
CARA MEMBUATNYA :-)
250 gram tepung sagu ubi
200 gram tepung sagu rumbia (boleh beli dikedai menjual bahan2 kek)
3 helai daun pandan, cuci dan lap kering
175 gram gula aising, diayak
3 kuning telur gred A
100 ml pati santan (perah tanpa air @ guna santan kotak)
Sedikit santan extra, jika perlu
CARA MEMBUATNYA :-)
- Masukkan tepung sagu ubi dan sagu rumbia dalam kuali, daun pandan dipotong kecil dan masukkan ke dalam kuali. Goreng dengan api kecil sambil dikacau selalu, selama 15 minit atau hingga tepung ringan dan suam. Matikan api dan biar tepung tadi sejuk. Ayak tepung ke dalam bekas. Ketepikan.
- Putar gula aising dan kuning telur hingga berkrim dan tidak berbintil2. Masukkan pati santan dan kacau hingga sebati. Tuang sedikit demi sedikit bancuhan tadi ke dalam tepung sambil digaul rata hingga menjadi doh. Uli sekejap dan rehatkan 10 minit.
- Panaskan oven pada suhu 170C, sapu dulang pembakar dengan sedikit minyak (che mat alas dengan kertas minyak). Bahagikan doh kepada 3 bahagian. Ambil satu bahagian, canai antara 2 lapisan plastik setebal 1/2 cm. Sapu acuan dengan sedikit minyak masak (jika anda guna acuan seperti dalam gambar, kalau guna acuan biasa, boleh celup dalam tepung sagu sahaja). Terap adunan tadi dan alihkan ke dalam dulang pembakar, jarakkan sedikit. Buat hingga siap. Jika adunan mula berderai semasa dicanai, tambah sedikit santan 'extra' dan diuli sekejap..
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan.
Bakar selama 25 minit atau hingga bahagian bawah kuih bangkit perang
dan kuih ringan (anda akan nampak kuih bangkit naik dan merekah
sedikit). Letak loyang pembakar pada rak no.2 oven dari bawah. Bila
masak, sejukkan atas jaringan dan simpan dalam bekas kedap
udara.....Selamat mencuba!!.