Jumaat, 25 Julai 2014

Biskut Ice Nestum

ice cube, ice ice baby, vanilla ice, ice kelly rowland, lil wayne, break the ice, ice cream, kelly rowland ice, omarion ice box, ice box, ice, ice t, ice age, ice box omarion, eminem, dry ice bomb, cold as ice, ice cube friday, ice berg, dry ice, black ice, ice cream truck, ice skating, snoop dogg, ice age 3, soulja boy, ice fishing, britney spears, ice cream freeze, ice cream man, ice jj fish, ice age 4, borgore ice cream, drake, miracle on ice, hot ice, eazy e, chris brown, lights ice, trapped under ice, nwa, fire and ice, tupac, nicki minaj, ice nine kills, hannah montana, friday ice cube, disney on ice, ice t colors, ice cream song, michael jackson, dr dre, 2pac, 50 cent, hyuna ice cream, wiz khalifa, gucci mane, head ice, the game, friday, justin bieber, ice princess, miley cyrus, gangnam style, mc hammer, under pressure, rihanna, js ice cream, taylor swift, colors ice t, ice road truckers, ice cream borgore, kanye west, jay z, young jeezy, raekwon ice cream, gummy bear song, too short, biggie smalls, omarion, acdc black ice, instant ice, ice skating accidents, dmx, ice man, cinnamon challenge, fred, family guy, ice lights, lil wayne wasted, hot as ice, hoedown throwdown, ice age 2, evolution of dance, selena gomez, cars on ice, stanky leg, hannah montana songs, dry ice experiments,

Bahan-Bahan

250 gm mentega
90 gm gula halus (QH guna gula kastor)
1 biji kuning telur gred A
1 sudu makan vanila
100 gm nestum (dikisar)
300 gm tepung gandum (QH guna tepung Redrose)
25 gm serbuk koko (QH tambah)

Caranya

Pukul mentega dan gula sampai kembang.
Masukkan kuning telur dan esen vanila Pukul sebati.
Masukkan tepung gandum/redrose dan nestum. Gaul sampai sebati.
Bentukkan menggunakan penerap bulat atau buat bebola dan leperkan sikit.
Atur di atas dulang pembakar yang digris. (QH mengunakan baking paper)

Topping 1

1 sudu makan Meringue Powder
1/4 cawan air sejuk
6 sudu makan gula icing
1 sudu makan tepung jagung
1 botol perisa cuppucino (utk hiasan)

Caranya

Pukul meringue powder dan air sehingga kembang.
Masukkan gula aising dan pukul kembang lagi.
Masukkan tepung jagung dan kacau sehingga sebati.

Topping 2

50 ml putih telur (QH letak 150 ml)
150 gm icing sugar (QH letak 375 gm)
1 sudu besar tepung jagung (QH letak 2 1/2 sb)
QH asing 3 sudu kecil adunan dan warnakan dengan warna Teal dari Ameri

Caranya

Pukul putih telur sampai kembang.
Selepas itu masukkan icing sugar. Pukul sampai foamy. Masukkan tepung jagung. Pukul sampai kental, bila diangkat dengan sudu, adunan tak jatuh. (QH asing 3 sudu kecil dan warnakan dengan warna Teal-Ameri)

* tip: adunan toping hendaklah digandakan.

Cara penyediaan biskut ice nestum

Selepas biskut diterap menggunakan acuan, susun di atas loyang pembakar. Pipingkan topping ke atas biskut menggunakan piping bag. Coretkan cappucino paste (QH tak buat ini) ke atas topping mengikut corak anda sendiri. (QH ambil 3 sudu kecil adunan topping dan warnakan dengan warna Teal dan lorekkan menggunakan cake tester, kalau tiada boleh guna pencungkil gigi atau lidi). Bakar 40 minit sehingga masak dengan suhu 130 celcius dgn menggunakan api atas dan bawah. (bergantung pada oven masing2, Shima guna 150C) (QH ikut Kak Shima)

By: Kak Shima