sangat sedap dan gebu...perkongsian resepi dr Sis Nor Jannah
Bahan-bahan ( 1 biji besar )
- 250 grm Tepung roti @ tpg high protein
- 30gm gula
- 25 grm marjerin
- 15gm susu tepung
- 3gm bread improver , 3gm garam
- 4gm yis kering
- 62gm jagung dlm tin (guna jagung krim)
- 40gm ais kiub
- 60 gm air
Cara-cara
- 1) Masukan bahan kering ke dalam bowl seperti tepung high protein, gula, garam, susu tepung, bread improver, jagung dalam tin dan yis
- Masukkan pula bahan basah seperti ais kiub dan air
- Mix sehingga elastik. Jika memakai mixer jenama The Baker 5 liter (Red Colour) seperti di dalam gambar. Mix menggunakan speed rendah 1 hingga 3 selama 20 minit. Kemudian guna speed 4 selama 15 minit.
- Jika mix menggunakan mixer heavy duty. Mix 20 minit atau sehingga elastik mengikut jenama mixer. Jika jenama Taiwan, doh akan cepat elastik. Elastik tu bermakna doh licin, berkilat dan tarik tak putus
- Selepas elastik, keluarkan dari bowl dan bulatkan. Kemudian canai memanjang dan bentukkan seperti membuat loaf. Cuma untuk Roti Tawar Jagung di hujung kedua-dua doh perlu lah di buat runcing. Perap sehingga dua kali ganda
- Selepas perap, ambil pisau dan lorekkan di atas doh.Sapu jagung dalam tin dan letak jagung di atas doh. Masukkan di dalam oven dan bakar dengan suhu 160'c atas bawah sehingga masak. Suhu bergantung pada oven masing-masing.
oleh: pahbedah