Jumaat, 25 Julai 2014

Roti Tawar Jagung Sis Jannah

roti, rum and roti, roti maker, roti recipe, roti 1942, makai ki roti, chapati making, chodoge to roti, roti move, maida recipe, uski roti, make roti, roti telur, perkedel jagung, vahrehvah recipes, pakistani big roti, roti curry, making roti dough, tandoori roti recipe, sel roti preparation, guyana roti, roti trinidad, jowar ki roti, roti mediterranean grill, whole wheat roti, daal roti khao, vahchef, indian cooking, hindi movie, manasvi makes roti, bakwan jagung, roti garam, bay lay roti, ram leela songs, roti kanai, roti boti, curry roti, baba black sheep, ragi roti vahchef, ruki sukhi roti, karma, jamaican roti, love roti, indian songs, missi roti recipe, lisa roti, avan jogia, ruki suki roti, making roti prata, roomali roti recipe, 2 roti, roti ki keemat, chutney, lootela, bajra roti recipe, makke ki roti, punjabi, indian roti maker, i love you, gurdas mann, chefpro roti maker, automatic roti maker, roti gram gram, makke di roti, using roti maker, curry chicken, gujarati roti, erica roti, guyana, rotinda, stuffed roti, aloo ki roti, roti garam garam, makki roti, three days grace, menanam jagung, roti and daal, poulet roti, manoj kumar, jagung bakar, doua roti, roti bread, roti khao, lokelanis roti, trinidadian roti, drum roti, chicken recipe, parata recipe, roti mumtaz, makai roti, gurdas maan songs, papa roti, making roti trinidad, roti manjula, rum n roti, jaipan roti maker, korean roti, chutney 2011, naan recipe, hindi movies,
sangat sedap dan gebu...perkongsian resepi dr Sis Nor Jannah

Bahan-bahan ( 1 biji besar )

  • 250 grm Tepung roti @ tpg high protein
  • 30gm gula
  • 25 grm marjerin
  • 15gm susu tepung
  • 3gm bread improver , 3gm garam
  • 4gm yis kering
  • 62gm jagung dlm tin (guna jagung krim)
  • 40gm ais kiub
  • 60 gm air

Cara-cara

  1. 1) Masukan bahan kering ke dalam bowl seperti tepung high protein, gula, garam, susu tepung, bread improver, jagung dalam tin dan yis
  2. Masukkan pula bahan basah seperti ais kiub dan air
  3. Mix sehingga elastik. Jika memakai mixer jenama The Baker 5 liter (Red Colour) seperti di dalam gambar. Mix menggunakan speed rendah 1 hingga 3 selama 20 minit. Kemudian guna speed 4 selama 15 minit.
  4. Jika mix menggunakan mixer heavy duty. Mix 20 minit atau sehingga elastik mengikut jenama mixer. Jika jenama Taiwan, doh akan cepat elastik. Elastik tu bermakna doh licin, berkilat dan tarik tak putus
  5. Selepas elastik, keluarkan dari bowl dan bulatkan. Kemudian canai memanjang dan bentukkan seperti membuat loaf. Cuma untuk Roti Tawar Jagung di hujung kedua-dua doh perlu lah di buat runcing. Perap sehingga dua kali ganda
  6. Selepas perap, ambil pisau dan lorekkan di atas doh.Sapu jagung dalam tin dan letak jagung di atas doh. Masukkan di dalam oven dan bakar dengan suhu 160'c atas bawah sehingga masak. Suhu bergantung pada oven masing-masing.
oleh: pahbedah