Selasa, 12 Ogos 2014

Ayam Bakar Dengan Bawang Putih Dan Ketumbar

hitam putih, bakar, hafiz abu bakar, show imah, hitam putih tukul, sarah sechan, el ayam, hitam putih gisel, tamdi ayam, rendang ayam, riana hitam putih, ayam kremes, boney m, sonia, abu bakar cheshti, anang ashanty 2013, hiu putih, bakar cartoon, best naat, st12 puspa, bakmi ayam, ayam laga, ehlawet el ayam, oag merpati putih, ayam w ben3sha, baby gorilla, george wassouf, soimah hitam putih, resep ayam kalasan, adu ayam bangkok, agmal ayam, pas mantab 2013, bawang merah, just alvin, cempaka putih, ayam panggang, ayam ketawa, sampai putih rambutku, facebook, tom and jerry, jilbab putih, hitam putih sophia, tamer hosny 2011, darit el ayam, ayam bangkok aduan, ruhut, ayam al zuhour, kapanlagi com video, anak ayam, putin, kosidahan jilbab putih, abu bakr shatri, st12, selimut putih nasyid, sean indonesian idol, a7la ayam, son pari, ayam al derasa, ayam adu thailand, amplifier imran khan, cinta kain putih, ayam bumbu kuning, fiska 2012, ayam elsadat, ayam alsraab, ayam goreng kalasan, aysel bakar, abu bakar baasyir, samo zaen ayam, indonesian food, chrisye merpati putih, reggae, ayam kodok, film indonesia, ayam shamya, ayam helwa, abu bakar shatri, bakar studio 2014, ikan bakar, ayam cemani chickens, ayam al sadat, wael jassar ayam, ayam taliwang, ayam sabung, dua dunia, bakar arabic, agnes monica, ayam el derasa, hitam putih afika, ayam kecap, hani shaker, tegar, erkekler nereye bakar, dawara el ayam, wa tamdi alayam, abu bakar masjid, resep ayam, arya wiguna, pemprov dki, watamadi al ayam,
Bahan-Bahan:

4 ketul daging dada atau paha ayam, dibuang tulang
2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
1 sudu besar cilantro (daun ketumbar), dicincang halus
2 sudu besar minyak masak

2 sudu besar kicap
2 sudu besar cuka putih (white vinegar)
1 sudu kecil sos worchestershire
½ biji limau nipis, diperah jusnya
¼ cawan sos buah plum
1 sudu kecil bahan perasa Tex-Mex


Cara:

Daging ayam dibersihkan kemudian dituskan. Campurkan minyak, kicap, sos Worchestershire, juslimau, sos plum dan bawang putih dalam mangkuk kecil. Kacau hingga rata dan ketepikan. Dalam mangkuk yang berasingan, satukan bahan perasa Tex-Mex, cilantro dan cuka putih. Kacau hingga rata dan ketepikan. Lumur hingga rata campuran sos dan bahan perasa Tex-Mex pada daging ayam kemudian perap selama dua jam dalam peti sejuk. Aturkan daging ayam di atas dulang pembakar yang telah disapu minyak kemudian bakar hingga masak.

Tambahan:

Hidangan ini lebih enak rasanya jika dibakar menggunakan arang.

Sumber: Majalah Saji Ogos 2000