BAHAN2 UTK NASI:
- 3 cawan beras(basuh&tos)
- air rebusan ayam(bergantung kpd byk mana nasi dimasak)
- 2 ulas bwng merah&putih-hiris
- 2 cm halia-tumbuk
- 3 biji bunga cengkih&bunga lawang
- 1 sudu kecil buah pelaga
- 4 cm kulit kayu manis
- 1 batang serai-tumbuk
- Minyak sedikit utk menumis
- 1/2 ekor ayam(potong kecil)
- 2 cm halia-tumbuk
- 2 ulas bawang merah-tumbuk
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap manis&masin
- Sedikit garam
- Minyak utk menggoreng
- Air rebusan ayam
- 1 batang saleri-hiris
- 1/2 batang lobak merah-hiris
- Sedikit cendawan tiram-ceraikan
- 1 ulas bwng merah&putih utk menumis
- Sedikit daun sup&bwang goreng-hiasan
- Sedikit minyak utk menumis
- 5 biji cili merah-buang biji
- 1 ulas bawang putih
- 1 sudu besar gula
- Garam&air asam jawa secukup rasa
- 1 biji tomato-potong bulat
- 1 biji timun-potong serong
- Daun salad
Cara-cara
- CARA2 MASAK NASI: Tumis semua bahan kecuali serai&air rebusan didalam periuk.Setelah naik bau,masukkan air rebusan ayam& serai ke dlm tumisan tersebut.Tuang bahan2 tersebut kedalam periuk letrik berisi beras yg telah dibasuh serta tos tadi.Masak nasi seperti biasa.
- CARA2 MASAK AYAM:Toskan ayam yg telah direbus.Lumur ayam dgn halia&bawang yg telah diketuk & lumur sekali dgn sos tiram,kicap manis&masin serta sedikit garam.Goreng ayam dgn api sederhana.
- CARA2 MASAK SUP:Tumiskan kedua2 bawang,masukkan baki air rebusan ayam.Masukkan kesemua bahan2.Hias dgn daun sup&bawang goreng.
- CARA2 MASAK SOS:Kisar cili merah&bawang putih sehingga hancur.Masukkan gula,garam&air asam jawa.Masak diatas api sederhana sehingga agak masak dlm 10minit.
- Siap utk dihidang..hiaskan dgn tomato,salad&timun..selamat mencuba!
oleh: farihafaizal