Bahan-bahan ( 3 4 org )
- 1 kg isi ikan tenggiri (dibersihkan dan ambil isinya)
- 3 sb santan pekat
- 2 biji telur ayam (dipukul sedikit)
- 80gm tepung ubi
- +- 4 sb myk masak
- garam, gula@perasa secukupnyer
- 5 sb cili kisar (kurgkan kalw x suka pedas)
- 2 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih1/2 sb belacan
- 4 biji buah keras
- 1' halia
- 1' kunyit hidup
- 1" lengkuas
- 4 batang serai
- 2 sb rempah kari ikan
- *blend semua bahan-bahan sambal di atas
- 1 sb air asam jawa (optional)
- utk kulitnya : beberapa keping kulit popia
Cara-cara
- panaskan minyak, tumis bahan-bahan yg dikisar tadi. gorengkan sampai sedikit garing. biarkan sejuk.
- goreng hingga sambal sedikit garing dan menjadi pekat. tutup api dan biarkan sejuk.
- setelah sejuk, ambil isi ikan, telur, santan dan tepung, gaulkan sedikit demi sedikit dalam sambal tadi sehingga sebati dan mesra. (gaul secara bperingkat, dmulai dgn ikan, then telur, santan, n akhir sekali tepung. jgn masuk semua sekaligus)
- kemudian amik kulit popiah, letakkan sedikit otak-otak, bungkus seperti nak buat popia biasa. dan gorengkan.
- *******lebihan otak2 yg dgunakan boleh lah d simpan dlm tupperware bbentuk 4 segi n dibekukan..
oleh: asmiaishah