Resipi Nasi Tomato
Bahan-bahan ( 4-6 )
- @2 kg beras biasa (8 pot saiz gelas)
- @8 gelas air (ikut gelas sukatan beras)
- @250gm minyak sapi
- @100gm tomato puree
- @1 sb planta
- @2 kuntum bunga lawang
- @1 btg kulit kayu manis,cengkih dan pelaga
- @10 biji bawang merah@kecil - dipotong mayang
- @5 ulas bawang putih - dipotong mayang
- @sedikit halia - dipotong kecil
- @sehelai daun pandan
- @sedikit daun pudina
- @sedikit garam
- @Bahan Hiasan:Kacang peas,kismis & bawang goreng
Cara-cara
-
Beras direndam didlm air selama lebih kurang sejam.Kemudian ditoskan.
-
Minyak sapi,planta dan minyak di tumis sehingga naik bau.
-
Masukkan cengkih,kayu manis,pelaga dan bunga lawang.
-
Kemudian masukkan bahan-bahan yg dimayang iaitu bawang merah,bawang putih dan halia.
-
Setelah itu,masukkan tomato puree dan sedikit garam.
-
Barulah dimasukkan air dan biar sampai menggelegak.
-
Setelah air menggelegak bolehlah dimasukan beras.Tanak nasi dgn api yg sederhana.
-
Bila dah kering bubuhlah daun pudina,kcg peas dan
kismis.Setelah diangkat n dihidangkan taburlah bwg goreng diatasnya.Siap
untuk dimakan bersama ayam masak merah dan acar.
oleh: khaty88