Bahan-bahan ( utk 4 org mkn )
- bahan-bahan A: (dikisar lumat) bawang merah, bawang putih, cili boh, halia, lengkuas
- belacan
- air asam jawa
- gula melaka
- serai - di ketuk
- bunga kantan - diketuk
- daun kesong
- daun sup
- daun limau purut (diletak akhir sekali setelah rempah pekat)
Cara-cara
- Tumis bhn2 A dengan minyak yg sederhana banyak sehingga naik bau..masukkan air, belacan, air asam jawa, serai, bunga kantan, gula melaka..tunggu sehingga kering..
- setelah kering, masukkan air lagi dan tunggu sehingga kering utk kali yg kedua..
- setelah kering, masukkan air utk kali yg ketiga, dan masukkan daun kesong serta daun sup..tunggu sehingga kering..
- setelah kering, masukkan sedikit garam dan daun limau purut..sedia utk dibakar bersama ikan atau sotong..
- kepekatan rempah bergantung kepada citarasa..sekiranya semasa membakar ikan/sotong rempah terlalu pekat, masukkan sedikit air..perahkan limau nipis di atas rempah semasa hidangan..
oleh: idash868