Sabtu, 16 Ogos 2014

Rempah ikan/sotong bakar

bakar, ina adz, ikan todak, acun adriana lima, ikan asam manis, sop ikan batam, cik shida, hello brother, video ikan aneh, ikan terhandal haruan, film jadul indonesia, bakar kiston pay, www.akua.com, binyameen abid 2013, hindko songs hazara, sh umal, abuu asiil, obama sal bakar, dj cleber 2014, abubakar xoosh, ash_avi, اهل حق حمدباري, youtube ikan paus, avenur by lomatic, afzal noshahi, eikan, bakar biographie, tambang emas tradisional, aweys khamiis, bakar beatz, port said music, shur ikan gripper, adotiikan, cartoon network, zara jhoom jhoom, film ikan duyun, hafiz abu bakar, cantana bakar mısın, whale, ikan v8000hd, arkasıradakiler, ikan tengas photo, farmington museum, shararat episode 28, asam laksa, aqa maria akhiayan, azeri kızı günel, smash, sungai citarum, aghvx 200a, islamic, haifze abu bakar, ikan indonesia, hafiz inam, pepesikan, ikan bandeng, abou bakar shatirey, inden song, nasyid kanak-kanak, contourhd 1080, anas younus, fish farming technology, toilet pesawat, ikan keli, ikan id 500, bhoot real video, yaya, ayam bakar taliwang, gajah makan orang, ozanmurat affetmem seni, sennheiser me67, budidaya guppy dirumah, urdu masseges, 7am arivu songs, ikan 560k, suicide, tum bhula diya, pesmol ikan, cara buat siomay, perawatan luka bakar, chana ki daall, bam bam bole, funny video, shanghai bund song, dj ataman gözlerin, hafiz, dangrus full movies, frhan ali qari, britney spears, udang cincang asparagus, bagar yara, crime patrol 2014, ikan asin, hewal, iklan raya petronas, step up 3d, 666 paradox,

Bahan-bahan ( utk 4 org mkn )

  • bahan-bahan A: (dikisar lumat) bawang merah, bawang putih, cili boh, halia, lengkuas
  • belacan
  • air asam jawa
  • gula melaka
  • serai - di ketuk
  • bunga kantan - diketuk
  • daun kesong
  • daun sup
  • daun limau purut (diletak akhir sekali setelah rempah pekat)

Cara-cara

  1. Tumis bhn2 A dengan minyak yg sederhana banyak sehingga naik bau..masukkan air, belacan, air asam jawa, serai, bunga kantan, gula melaka..tunggu sehingga kering..
  2. setelah kering, masukkan air lagi dan tunggu sehingga kering utk kali yg kedua..
  3. setelah kering, masukkan air utk kali yg ketiga, dan masukkan daun kesong serta daun sup..tunggu sehingga kering..
  4. setelah kering, masukkan sedikit garam dan daun limau purut..sedia utk dibakar bersama ikan atau sotong..
  5. kepekatan rempah bergantung kepada citarasa..sekiranya semasa membakar ikan/sotong rempah terlalu pekat, masukkan sedikit air..perahkan limau nipis di atas rempah semasa hidangan..
oleh: idash868