Kombinasi resipi nasi daging Penang dan Kedah dan diolah untuk mendapatkan rasa yang sedap dan mudah dibuat.
Bahan-bahan ( 8 orang makan )
- 5 cawan beras (jika menggunakan beras Brasmathi boleh ditambah beras biasa)
- 1 kilo daging (bahagian lembut tanpa lemak)
- 1 paket serbuk kari (peket kecil)
- 1 paket sup bunjut adabi
- Penumis (bunga lawang, kayu manis, dan pelaga)
- 1 inci halia dihiris halus
- 1 sudu besar minyak sapi
- 1 senduk kecil minyak masak
- 1 cawan tomata puree
- 1 cawan susu cair
- 1 helai daun pandan
Cara-cara
- Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan serbuk kari daging (yang telah masukkan dengan air) bersama sup bunjut sehingga garing.
- Masukkan daging yang telah dipotong dadu kedalam periuk tadi dan masukkan 2 jag air. Tujuan nya adalah untuk melembutkan daging dan menyediakan stok daging.
- Beras di basuh dan ditoskan
- Panaskan minyak sapi dan minyak masak, tumiskan bahan penumis dan halia sehingga wangi. Masukkan daun pandan.
- Masukkan beras yang telah dibasuh dan ditoskan tadi, kacau sebentar sebelum masukkan daging dan air rebusan daging tadi. (Sukatan air rebusan daging adalah bagi yang menggunakan brasmathi sukatan adalah 1 nisbah 1 tetapi untuk beras biasa 1 nisbah 1 1/2)
- Apabila nasi hampir masak masukkan tomato puree dan susu cair dan biarkan sehingga masak.
- Nasi Daging biasa nya dimakan bersama kuah asam iaitu (hirisan bawang, tomato yang dipotong dadu, bunga kantan, cili hijau/merah dan digaul dengan air asam dan perahan limau kasturi serta garam dan gula)
oleh: lindaseli