Sabtu, 16 Ogos 2014

Kuey Teow Kerang Special

Bahan-bahan ( 4 orang )

BahanA
  • 500gm Kuey Teow basah – relai2kan supaya ia tidak melekat
  • Atau
  • 250gm Kuey Teow kering – rebus hingga extended lembut yang dikehendaki, ketepikan[x]
  • 1/2 labu bawang putih - ditumbuk halus
  • 150gm Daun Kuchai – potong 1” panjang + 200gm Taugeh - basuh
  • 1 Fish cake empat segi memanjang yg dah siap digoreng – potong jgn terlalu nipis
  • 1 sudu teh rata cili serbuk/paprika (jangan terlalu banyak nanti pedas)
  • Sos tiram, kicap cap kipas udang, kiub ayam, sos tomato, cuka secukup rasa garam, gula, ajinomoto secukup rasa. Sedikt minyak untuk mengoreng
Bahan B (sila lihat cara-cara perenggan No. 1)
  • 500gm Kerang segar (saya suka sediakan kerang cara sebegini)
  • Atau
  • 200gm Isi kerang segar - dibasuh
  • Bahan C (Omelet/Telur masak hancur)
  • 2biji telur + garam + Sedikit minyak – buat omelet paling lembut, jgn terlalu keras
  • Bahan D (Sos kicap cili)
  • cili padi atau cili hijau + 1 biji Limau kasturi + Kicap kipas udang
  • Bahan E (Bahan Tabur)
  • daun sadri & daun bawang potong , bawang goreng, limau kasturi serta cili merah potong
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. Masak air, sementara menunggu air mendidih, basuh sebersih-bersihnya kerang segar tersebut, masukkan kerang dalam bekas yang berpenutup kemudian curahkan air yang sedang mendidih sehingga menutupi keseluruhan permukaan kerang tersebut, tutup dengan penutupnya, biar ia terendam & masak sehingga 1/4 – 1/2 masak selama 10-15 min kemudian buang air panas, kopek kerang tersebut, ketepikan (saya suka sediakan kerang 1/4 masak kerana rasanya lebih sedap)
  2. Pecahkan telur, masukkan sedikit garam, pukul sikit, panaskan kuali, dgn sedikit minyak , buat & masak telur masak hancur, ketepikan
  3. Dgn menggunakan kuali yang sama, panaskan minyak secukupnya dalam kuali goreng bawang putih hingga naik bau & sedikit kekuningan, sambil mengacau bahan dalam kuali masukkan sos tiram, kicap, kiub chicken, tomato sos, 1 st cili,1sb cuka, gula, garam & ajinomoto secukupnya kacau sehingga ia naik sedikit minyak kemudian masukkan fish cake, kuetiaw, kerang kacau hingga keseluruhan bahan berpalut,
  4. Masukkan pula dalam kuali yang berisi kuetiow yang sudah berpalut tadi dengan daun kuchai kacau 1-2min taburkan pula taugeh 1-2min,jika kurang kicap tambah lagi biar sampai extended yang dikehendaki goreng lagi 1-2min, akhir sekali masukkan telur masak hancur 1-2 min kacau, kemudian tutup api.
  5. Hidang dalam pinggan hidangan dengan taburan bawang goreng, hirisan daun sadri & daun bawang, hirisan cili merah, limau kasturi belah dua, di susun rata-rata.
  6. Potong bulat cili padi atau cili hijau, belah sebiji limau kasturi buang bijinya, perahkan jusnya, masukkan kicap kipas udang kacau sedikit, hidangkan bersama kuey teow.
oleh: myaida