Bahan-Bahan:
250 g marjerin
100 g gula perang
70 g gula kastor
350 g tepung halus
50 g tepung jagung
½ camca besar soda penaik
1 ½ camca teh garam
2 camca teh esen vanila
80 g emping badam
100 g gula perang
70 g gula kastor
350 g tepung halus
50 g tepung jagung
½ camca besar soda penaik
1 ½ camca teh garam
2 camca teh esen vanila
80 g emping badam
Untuk hiasan:
200 g coklat masakan, dicairkan
200 g coklat putih, dicairkan
Cara:
Putar marjerin bersama gula perang dan
gula kastor hingga ia kembang. Kaup balikkan tepung halus bersama tepung
jagung, soda penaik, garam dan esen vanila hingga ia sebati. Kaup
balikkan empingan badam hingga ia sebati. Ratakan sedikit adunan di
dalam acuan kecil pilihan. Buat hingga habis adunan. Bakar ia pada suhu
180'C, 20 minit. Biar ia sejuk. Sapukan permukaan biskut dengan coklat
masakan, biar ia keras. Lakarkan permukaan coklat masakan tadi dengan
coklat putih. Buat hingga ia habis, biar ia keras. Simpan di dalam bekas
kedap udara.
Sumber: Majalah Jelita Januari 1997