Nasi:
- 2 cup beras basuh dan toskan.
- 2 cup air..
- 2 cup chicken stock.
- halia (ambil dari chicken stock).
- bawang putih.
- 1 sudu besar butter.
- daun pandan.
- 1/2 ekor ayam.
- 1 inci halia hiris kasar dan ketuk sedikit.
- 1 kiub ayam.
- 1/2 sudu besar perencah sup.
- daun sup dan daun bawang.
- 4 ulas bawang putih di ketuk.
- 1/2 sudu besar sos tiram
- 1/2 sudu besar kicap manis
- 3 ulas bawang putih diketuk
- 1 Batang cili merah dicincang halus.
- beberapa batang cili api dicincang halus (ikut kepedasan masing-masing).
- sedikit halia (ambil dari chicken stock) dicincang halus.
- 2 ulas bawang putih dicincang halus.
- 3 sudu besar sos cili.
- sedikit air.
- sedikit perahan jus limau.
Cara-cara
- Rebus halia bersama bawang putih dan kiub ayam dan juga perencah sup.
- Biarkan mendidih masukkan ayam dan masak selama 20 minit.
- Angkat ayam dan toskan. Seterusnya campurkan kedalam bahan perapan. Perap selama 1 atau 2 jam. Perap sekejap pun ok je.
- Yang selebihnya kita buat sup. Potong daun bawang dan daun sup. Kemudian campurkan sekali. Suaikan rasa anda.
Untuk nasi pula. Panaskan butter dalam periuk nasi.
- Tumis bawang putih bersama halia dan daun pandan.
- Apabila wangi masukkan beras dan kacau seketika.
- Masukkan air dan chicken stock dan sedikit garam. Sikit sahaja sebab chicken stock dah masin. Kalau tak nak letak pun takpe sebab nanti sup tu dah pun masin.
- Tanak nasi macam biasa.
- Sementara tunggu nasi masak. Siapkan pula sos cili.
- Korang boleh blend semua bahan sos cili tu dan masak bersama sos cili dan air.
- Disebabkan aku takde blender maka aku pun cincang lah ia sehalus yang mungkin.
- Masak bersama sos cili dan air. Adjust kepekatan ikut suka korang. Tapi jangan terlalu pekat.
- Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Kalau taknak letak gula pun ok je.
- Untuk ayam goreng dengan api sederhana. Tak payah goreng lama sangat. Agak dah hitam sikit boleh la angkat. Hati-hati jangan sampai hangus pulak.
oleh: thethin