BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan hirisan jeruk mandai @ jeruk kulit cempedak
1 gengga, ikan bilis, dibersihkan dan rendam sekejap, toskan
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris
1/2 camca teh gula
Garam jika perlu
CARA MEMBUATNYA :-)
- Cuci mandai atau jeruk kulit cempedak bawah air paip. Kemudian perah hingga kering dan hiris kecil. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 2 camca besar). Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu, masukkan ikan bilis dan masak hingga ikan bilis sedikit garing.
- Tambah mandai, kacau rata dan masak hingga kering dan mandai kering. Tambah gula dan sedikit garam jika perlu. Kacau rata dan matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan ikan goreng..