Bahan-Bahan:
5 ekor ikan keli( direndam dengan air limau agar hilang hanyir)Bahan A
15 biji lada kering6 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
½cm halia
1 inci kunyit
20 biji lada hitam
15 helai daun kesum
kesemua bahan A dikisar
bahan B
100 ml minyaksedikit gula
400 ml air
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
perisa penyedap rasa
20 helai daun kesum
Cara:
panaskan minyak, tumis bahan A sehingga naik bau,masukkan air, tunggu hingga mendidih,seterusnya masukkan ikan keli tunggu hingga kuah pekat kemudian masukkan air asam jawa,gula,garam secukup rasa dan perisa penyedap rasa dan akhir sekali barulah diletakkan daun kesum.Cadangan Hidangan:
bergantung kepada saiz ikan keli jika kecil boleh lah dimasak begitu sahaja tanpa di potong adalah lebih enak dihidangkan dengan nasi panas sungguh menyelerakan terangkat!!sampaikan mertua lalu tak nampak..Kiriman: zulaiha binti sabtu