Bahan-Bahan:
1.Tempe 5 biji potong dadu
2.Lengkuas sebesar ibujari diketuk
3.Cili Kering 5 biji ditumbuk kasar
2.Lengkuas sebesar ibujari diketuk
3.Cili Kering 5 biji ditumbuk kasar
4.Asam Jawa sebesar ibujari
5.Garam
6.Air 1 liter
5.Garam
6.Air 1 liter
Cara:
1.Panaskan periuk.
2.Masukkan air...tempe dan kesemua bahan-bahan tersebut.Garam secukup rasa.Masak sehingga mendidih.
2.Masukkan air...tempe dan kesemua bahan-bahan tersebut.Garam secukup rasa.Masak sehingga mendidih.
Cadangan Hidangan:
Dimakan dengan nasi panas-panas pada waktu tengahari.
Tambahan:
Kalau tekak tak lalu nak makan
tempe....boleh tukarkan dengan benda lain seperti....kacang
bendi...kacang buncis...terung...dan batang keladi
sumber : Sumber: Menu Orang Jawa