Bahan-Bahan:
2 camca besar minyak
2 biji tomato, didadu
½ camca teh oregano
1 camca teh puri tomato
50 ml air panas
1 ketul pati ayam
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
2 biji tomato, didadu
½ camca teh oregano
1 camca teh puri tomato
50 ml air panas
1 ketul pati ayam
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
300 gm beras Basmathi
550 ml air
1 biji bawang besar, dicincang
1 ulas bawang putih, dicincang
100 gm isi ayam, dicincang
1 batang saderi, dicincang
25 gm cendawan butang (berkaleng), dicincang
550 ml air
1 biji bawang besar, dicincang
1 ulas bawang putih, dicincang
100 gm isi ayam, dicincang
1 batang saderi, dicincang
25 gm cendawan butang (berkaleng), dicincang
Cara:
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis
bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan isi ayam dan kacau
hingga ia separuh masak. Masukkan tomato, oregano, puri tomato, air
panas, pati ayam, garam, serbuk lada hitam, saderi dan cendawan. Kacau
di atas api hingga ia mendidih dan pekat. Masak nasi seperti biasa dan
hidangkan. Apabila kuah cukup masak angkat dan tuang pada nasi yang
dihidangkan.
Sumber: Majalah Sajian Jelita Bil. 43