Khamis, 23 Oktober 2014

Ayam Panggang Dangdut (paling mudah tapi enak)

Bahan-bahan

  • 5 ketul ayam
  • 2 sudu teh rempah sup (idah pakai jenama adabi)
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 sudu besar kicap
  • secubit garam
  • sebuah radio yang memasang lagu-lagu dangdut (Optional)

Cara-cara

  1. pasang lagu dangdut sambil membuat kerja memasak
  2. lumurkan rempah sup dan garam pada ayam
  3. kisarkan bawang putih dan halia bersama kemudian lumurkan juga pada ayam
  4. lumurkan pula kicap dan perapkan selama 30 minit dalam peti sejuk
  5. selepas itu keluarkan nya dari peti sejuk dan bolehlah memanggang selama 25 atau 30 minit tp dgn api yang kecil (idah guna pemanggang ajaib are ikan tu je)
  6. apabila siap memasak bolehlah di hidangkan bersama nasi
 Submitted By