Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (disiang & dipotong besar-besar)
2 sudu garam
1 sudu besar kicap cair
1 ½ sudu gula merah
3 cawan pati santan
2 sudu garam
1 sudu besar kicap cair
1 ½ sudu gula merah
3 cawan pati santan
Bahan Giling:
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
2.5 lengkuas
10 ulas bawang putih
2.5 lengkuas
1.2 cm halia (dikikis kulitnya & biarkan sebuku)
Garam & serbuk perasa secukup rasa
2 labu sedang bawang besar (dibelah empat)
cawan daun pudina cincang
2.5 kunyit hidup
10-15 batang lada merah
Garam & serbuk perasa secukup rasa
2 labu sedang bawang besar (dibelah empat)
cawan daun pudina cincang
2.5 kunyit hidup
10-15 batang lada merah
Cara:
Perapkan ayam dalam campuran sos selama
20-30 minit. Campurkan santan & bahan giling dalam sebuah periuk. Kacau perlahan-lahan hingga endidih,kemudian masukkan ayam & bahan perasanya selebihnya.Gaulkan rata-rata & masukkan bahan-bahan selebihnya,kecuali daun pudina.Didihkan perlahan-lahan hingga ayamnya empuk & kuah menjadi sangat pekat. Sesuaikan rasanya & masukkan daun pudina.Angkat dari api.Hidangkan panas-panas dengan nasi putih & sayur-sayuran.
20-30 minit. Campurkan santan & bahan giling dalam sebuah periuk. Kacau perlahan-lahan hingga endidih,kemudian masukkan ayam & bahan perasanya selebihnya.Gaulkan rata-rata & masukkan bahan-bahan selebihnya,kecuali daun pudina.Didihkan perlahan-lahan hingga ayamnya empuk & kuah menjadi sangat pekat. Sesuaikan rasanya & masukkan daun pudina.Angkat dari api.Hidangkan panas-panas dengan nasi putih & sayur-sayuran.
Sumber: Masakkan Idaman Melayu 1977