BAHAN BAHAN ;
4 CAWAN TEPUNG GANDUM
2 BIJI PUTIH TELUR
2 SUDU MAKAN CUKA
2 SUDU MAKAN MINYAK
GARAM
AIR SECUKUPNYA
2 BIJI PUTIH TELUR
2 SUDU MAKAN CUKA
2 SUDU MAKAN MINYAK
GARAM
AIR SECUKUPNYA
- DALAM SATU BEKAS MASUKKAN TEPUNG GANDUM, PUTIH TELUR, CUKA, MINYAK DAN GARAM.
- GAUL RATA DAN MASUKKAN AIR SEDIKIT SEDIKIT ADUNAN DIBANCUH MACAM NAK BUAT JEMPUT JEMPUT.
- JANGAN CAIR SANGAT. KEMUDIAN PERAP SELAM 2 ATAU 3 JAM.
- PANASKAN KUALI DENGAN API YANG KECIL.
- KUALI TAK PAYAH SAPU MINYAK. KEMUDIAN AMBIL SEDIKIT ADUNAN
- DAN BUATLAH KULIT NYA SAMPAI HABIS
BAHAN UNTUK INTI ( terpulang pada kehendak masing2)
2 BIJI TELUR
300 GM SENGKUANG
300 GM TIMUN
300 GM LOBAK MERAH
300 GM KACANG TANAH-( yg dah siap di goreng dan dikisar)
100 GM CILI KISAR
100 GM CILI SOS
50 GM KISMIS - KISAR
2 BIJI BAWANG BESAR
DARAM, GULA DAN PERASA.
300 GM SENGKUANG
300 GM TIMUN
300 GM LOBAK MERAH
300 GM KACANG TANAH-( yg dah siap di goreng dan dikisar)
100 GM CILI KISAR
100 GM CILI SOS
50 GM KISMIS - KISAR
2 BIJI BAWANG BESAR
DARAM, GULA DAN PERASA.
- PANAS MINYAK TUMIS BAWANG, MASUKKAN TELUR DAN KACAU HINGGA HANCUR.
- MASUKKAN SENGKUANG, TIMUN, LOBAK MERAH, GARAM DAN PERASA, GAUL RATA DAN ANGKAT.
SOS
- KACANG DIKISAR.
- PANASKAN MINYAK, TUMIS BAWANG, MASUKKAN CILI KISAR KACAU RATA, MASUKKAN PULA KISMIS, KACANG TANAH, CILI SOS, GULA DAN GARAM.
- MASAK SAMPAI PEKAT, DAN SEJUKKAN.
BILA KULIT, INTI DAN SOS SUDAH SIAP, AMBIL SEKEPING KULIT POPIAH SAPUKAN SOS LETAK INTI DAN GULUNG . BUAT LAH SAMPAI HABIS. BOLEH LAH DIHIDANGKAN. BAGI YANG TAK RAMAI BUAT LAH SEPARUH ADUNAN. INTI BOLEH DI PELBAGAIKAN, BOLEH JUGA LETAK BAWANG GORENG DAN UDANG KERING YANG DI SANGAI TANPA MINYAK KEMUDIAN KISAR HALUS. KEMUDIAN, AMBIL KULIT POPIA,SAPU SOS LETAK INTI TABUR BAWANG GORENG DAN UDANG KERING GULUNGLAH MACAM BIASA.
sumber : http://hasiahhashim.blogspot.com/