Rabu, 22 Oktober 2014

petang dengan lempeng pisang enak!

Apabila tiba waktu minum petang mesti juadah yang dihidangkan adalah daripada juadah yang manis-manis ataupun cucur udang dan banyak lagi.

Pernahkah anda pernah mencuba lempeng pisang? Lempeng pisang ini memang sedap dan sesuai dijadikan juadah petang yang pasti akan membuatkan anak-anak dan suami suka.

Jadi di sini kami ingin kongsikan resipi mudah menghasilkan

lempeng pisang yang dipetik dari Mingguan Wanita.

Bahan-bahan:
4 biji pisang berangan - dilenyek
1 ketul gula Melaka – diracik halus
½ biji kelapa parut
Sedikit tepung
Secubit garam

Cara Membuat:
• Lenyek pisang hingga lumat kemudian gaulkan dengan gula Melaka.
• Masukkan tepung dan garam secukupnya. Tambahkan kelapa parut dan gaul rata.
• Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak. Tuangkan bancuhan tadi di atas kuali. Apabila sudah masak atau kekuningan terbalikkan dan angkat.
• Ulangi langkah yang sama sehingga adunan habis.

Selamat mencuba!

sumber : https://my.entertainment.yahoo.com/