Bahan-bahan ( 80-90 biji )
- 300 gm - tepung gandum
- 200 gm - tepung jagung
- 2 sudu besar - tepung beras
- 250 gm - mentega (buttercup)
- 1 biji telur
- 50 gm serbuk badam
- 1 sudu teh - baking powder
- 1/4 cawan - gula castor (kalu nak manis lg, letak 1/2 cwn)
- 1/2 sudu teh - garam halus
- 100 biji - badam biji (dipanggang sehingga rangup)
- 1 sudu teh - esen vanilla
- coklat compoud - dicairkan melalui double boiled
Cara-cara
- Mula-mula panggang kacang badam di dalam oven selama lbh kurang 7-10 minit ..sentiasa perhatikan takut hangit. sejukkan
- Ayak tepung gandum,tepung jagung,tepung beras bersama baking powder
- pukul mentega, garam dan gula castor sehingga kembang dan bila dah kembang masukkan telur. pukul sebati
- Masukkan esen vanila, dan serbuk badam dan masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan lembut dan boleh dikepal
- Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil / lonjong & masukkan badam didalamnya. Kemudian letakkan diatas dulang pembakar yg telah disapu sedikit mentega
- Bakar pada suhu 180'c selama 20 minit
- Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boiled" dan masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan celupkan biskut tadi ke dalam coklat masakan. Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan. Biarkan ia kering seketika dan sedia untuk dimakan.
oleh: cik niesa anniesa