Seakan-akan kuih apam gula hangus....tapi muffin.
Bahan-bahan ( 12 - 14 biji )
- 110 g mentega
- 30 g gula halus
- 6 camca besar "Golden Syrup"
- 2 biji telur Gred A
- 165 g tepung gandum*
- 90 g tepung jagung*
- 1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
- 120 ml susu segar
- 100 g jagung manis dalam tin
Cara-cara
- Satukan mentega, gula dan "Golden Syrup" dan pukul hingga sebati. Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gula hancur.
- Turunkan speed mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu hingga habis. Gaul hingga rata.
- Dengan menggunakan spatula, gaul jagung manis bersama adunan sehingga rata.
- Sudukan adunan ke dalam muffin cup 3/4 penuh. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit, bergantung pada oven masing.
- PERHATIAN:---- Kalau tak de "Golden Syrup" boleh juga diganti dgn "madu lebah"........
oleh: Mat Gebu