Jumaat, 11 Julai 2014

Putu Mayam Perantau

enakku piditha paadal, zivot je lep, chingones rightons, bojan prolazna kriza, scooter, resepi kuih goyang, mayan people, mians, fasi putu, el garabato, auto put srbija, saravam brahma mayam, atm vijay song, em mayam song, mayam miller, bully #100, hora ungureasca, krypto episode65, 1995 jams, kamal hassan movie, james vasanthan, jele safulmuluk, allah alhamdulillah, egyptian rapper, faze alone remix, dj, annamayya movie songs, bitka na neretvi, behindwoods, mi bolo, mayam mahmoud rap, amarildo music, halo taxi film, flavour ashawo lyrics, moltov putu, film na putu, craigslist, idhu ena mayam, duhovi sarajeva, sehidski nisan, ithu varai, spiderman, kazaliste heroj ulice, kasalavu nesam, erdjan viski, malayalam full movie, montevideo epizoda 1, kesong putu, leyli, arabs got talent, ivica serfezi, silk smitha, sarajevo grade moj, bregovic, mayam bailik, maayam seidhayo hd, cerro cantanteranchera chilena, shivae shivae, chavoshi mayam, disemza tebe, mayam khan show, kaiyallu nenjathile, dobrovece srbijo, sevdah za karima, aathirai sivapalan, baba blackship, chilax video song, snijeg, dhanyasi varnam, ljubisa samardzic, buffalo lion, kami cotler, sogapaadalgal, darr, howcast sushi rice, smoke mayam everyday, engeyum eppothum, kuduro 2009, montevideo, long beach airport, mayam bialuk, dugme po dugme, ellaam inbha mayam, moi elsie, brad munday, kstylis hands up, maayam saithaya, death or punta, hayagrivam, sowkiyama, eminem mockingbird, kad ljubav zakasni, moma rehearsel, mayam yetho swami, jhalak dikhlaja 2012, badan putu, alen muwa wenda, mayam mahe, engal naadu,
"Putu Mayam”, orang utara panggil “putu mayung”. Mana satu betul ni ek? Manakala orang India Selatan menggelar “Idi Apom”. Tapi “Putu Mayam” kot betul kerana in Bahasa Inggeris di panggil ” String Hoppers”. Makanan ringan atau semi berat ini berasal dari benua India dan Sri Lanka. Makanan ini adalah khas untuk majlis keramaian atau pun sebagai sarapan pagi atau petang. Biasanya orang India makan putu mayom ini dengan kari tetapi di Malaysia ia lebih enak dimakan bersama kelapa parut dan gula perang (Gula Merah).

Bahan-bahan ( 30 keping +- ikut saiz )

  • 300g Tepung Beras
  • 600-700 ml Air Panas
  • Garam secukup rasa.
  • 2 helai daun pandan
  • Pewarna jika suka
  • Alat atau acuan muruku (yang berlubang paling halus).

Cara-cara

  1. Masukan tepung beras dalam periuk dan gorengkan sedikit. AWAS jangan sampai perang, just panaskan sikit jer.
  2. Didihkan air dan masukkan garam supaya larut.
  3. Masukkan air panas sedikit demi sedikit ke dalam tepung beras dan kacau sehingga sebati menjadi doh lembut dan tak melekat di periuk/mangkok adunan. Kalau nak boh kaler pandailah adjust yer.
  4. Kalau tangan tu tahan panas boleh adunkan dengan menggunakan tangan dan kalau tak tahan gunalah senduk kayu apabila dah sedikit warm bentukkan doh kepada 4 bahagian.
  5. Panaskan air dalam bekas kukus bersama daun pandan.
  6. Lapikan kain putih sebagai pelapis pada bekas pengukus, kalau ada daun pisang pon ok kot.
  7. Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan dan mulakan pemutaran atau tekan mengikut saiz yang disukai.
  8. Putuskan bahagian terakhir di setiap kepingan dengan menekan sedikit kepada putu mayam supaya tidak terburai apabila masak.
  9. Kukus 5-10 minit.
  10. Hidangkan dengan kelapa parut dan Gula perang.
  11. Nota:- Kalau ingin warna hijau atau berwangi pandan masukan air blend daun pandan.
oleh: lydia honey