BAHAN UNTUK DOH TART:
2 1/2 cawan tepung gandum.2 sudu besar tepung jagung.
2 1/2 sudu besar tepung kastard.
2 sudu besar tepung susu.
1 cawan mentega (226 gm).
1 sudu besar minyak sapi.
1 biji kuning telor.
1 sudu teh esen vanilla.
1 sudu besar gula.
BAHAN UNTUK INTI JEM NENAS:
4 biji nenas muda.2 ½ senduk gula pasir.
sedikit esen vanilla.
Bunga Cengkih.
Kulit Kayu Manis.
Daun pandan.
Cara-cara
CARA MEMBUAT DOH TART:
- Pukul bersama mentega, susu, minyak sapi, gula hingga sebati.
- Masukan telur dan esen vanilla, pukul lagi.
- Masukkan tepung yang telah diayak & gaul hingga sebati dan lembut.
- Panaskan oven.
- Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem nenas yg telah siap, kemudian gulung secara perlahan, letakkan di dalam dulang membakar (boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas).
- Ulangi sehingga habis.
- Bakar pada suhu 150C sehingga 15-17 minit sehingga masak.
CARA MEMBUAT INTI JEM NENAS:
- Parut nenas dan jangan dibuang airnya.
- Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus.
- Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis.
- Kacau tanpa henti hingga likat.
- Angkat dan sejukkan.
oleh: sunkist