Bahan-bahan ( 2 kg )
- 500g tpg pulut
- 1/2 cwn tpg beras
- 1/2 cwn gula pasir
- 800g santan pekat
- 800g gula merah
- 3 cwn air
- 1/2 cwn minyak masak
- sehelai daun pandan
Cara-cara
- masak gula merah, gula pasir dengan air dan daun pandan dan tapis
- ayak tpg pulut dan tpg beras
- dalam kuali masukkan tpg dan tuang air gula sedikit2 dan kacau sampai tidak berketul kemudian masukkan santan pekat.
- masak dengan api perlahan sambil di kacau spy tdk berkerak selama 1 jam lebih. tp saya kacau 1/2 jam jer dah tak larat....
- bila dah agak pekat, tambah minyak (optional). terus kan kacau sampai betul-betul masak. kalau tak, tak thn lama. tp saya tak bape suka liat sangat so kacau tak sampai 1 jam.
- bila dah sejuk, bungkusla dalam plastk kecik2 spy senang nak mkn. simpan dlm peti sejuk spy tahan lebih lama.
- cara nak bungkus saya pakai srg tgn plastik untuk jemput2kan dodol, dan bungkus cam lpt pisang....
oleh: rosmazamri